Salvi il·lumina l’Estadi Al Janoub d’Al Wakrah per a la Fifa world cup Qatar 2022

La inauguració coincideix, a més, amb la celebració del dia internacional de la llum

Cada vegada està més avançat el projecte que Qatar té preparat per a celebrar, en 2022, el Mundial de Futbol en el seu territori i que comptarà amb una espectacular infraestructura de 8 estadis, dels quals 7 són construccions noves.

Mostra d’això és la inauguració, aquest 16 de maig, de l’estadi Al Janoub, el lloc on se celebrarà la final del mundial, el partit que encastellarà a una selecció i que paralitza a milions de persones per a veure qui s’alça amb la copa.

Per a mostrar tot el seu potencial, aquest 16 de maig, hi haurà 40.000 seients per al primer partit històric de la final de la Amir Cup 2019, la major competició de futbol del país. Un dia molt assenyalat per a Salvi, ja que coincideix amb el dia internacional de la llum.

I per a il·luminar aquest projecte, dissenyat per Zaha Hadid Architects, l’empresa espanyola Salviha desenvolupat i interpretat tota l’execució d’il·luminació exterior, tant de l’estadi com els seus voltants, seguint els dissenys de Philippe Almon, dissenyador d’il·luminació.

Perquè aquest estadi, és més. Molt més. La inspiració de les seves formes està basada en la seva tradició, en les veles dels vaixells Dhow que creuaven el Golf.

És un estadi que des de la seva versió més futurista, recorda el passat mariner d’Al Wakrah. És més, la pròpia estructura interior i el reflex lluminós permet recordar el casc d’un navili.

La forma de l’estadi amaga un mètode de control de temperatura notablement verda, la qual cosa fa que el seu disseny aerodinàmic faci gran part del treball. El sostre proporciona una ombra significativa, llevant el pes dels sistemes de refredament avançats.

A això cal sumar-li el seu voltant, l’entorn que envoltarà l’estadi i que comptarà amb nous espais verds d’al voltant de 90.000 m2, amb 800 arbres nous i vegetació de baix consum d’aigua. El lloc inclourà espai per a muntar a cavall, córrer pistes i carrils per a bicicletes.

Per a il·luminar la totalitat del projecte, Salvi ha utilitzat 313 columnes i 1090 lluminàries Circus, un model que a més apel·la a l’eficiència energètica comptant amb lents independents d’alta transparència. Les columnes, per a de debò aportar la sensació lluminosa que es pretenia, tenen diferents altures que van des dels 5 metres fins als 16.2 metres.

“El nostre producte està dissenyat per a aquestes condicions ambientals tan especials, com tots els nostres productes, ja que és un dels nostres mercats més importants. Som conscients que el producte ha de suportar condicions climàtiques molt exigents, amb temperatures ambienti superiors a 50 °C i, no menys important, amb una resistència a vents de pols i sorra que poden aconseguir els 160 km/h. Per aquest motiu, quan dissenyem, en la fase de prototipatge, fem diferents proves a casa, és a dir, en el nostre laboratori de qualitat. De fet, no només es fa des de Salvi, sinó que treballem amb laboratoris externs per a passar rigorosos controls de qualitat” expliquen els responsables de l’empresa Salvi Lighting Barcelona, que porten en el sector des de 1881.

A més d’aquest, també treballen en l’execució de l’Estadi d’Al Thumama, també a Qatar incorporant al disseny pals de fins a 20 metres que compten amb un anell el·líptic amb RGB.

12